On January 12, 2013 by Henri Snel

AVRO Close Up: Norman Foster

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Architect Norman Foster is dol op snelle auto’s en gestroomlijnde vliegtuigen. Zijn liefde voor schoonheid en functionaliteit is terug te zien in gebouwen als de futuristische kegelvormige wolkenkrabber (‘de augurk’) die hij bouwde in Londen en in grote projecten als het Millau viaduct in Frankrijk.

De Brit Norman Foster behoort met zijn bedrijf Foster + Partners tot de meest succesvolle en veelgevraagde architectenbureaus ter wereld. Foster werd in 1935 geboren in Manchester. Als kind al raakte hij gefascineerd door de industriële gebouwen van de stad waarin hij woonde, wat leidde tot een interesse in bouwkunde en design en uiteindelijk tot een carrière als architect. Vanaf 1967 werkte Foster jarenlang samen met de visionaire Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller. De projecten die zij samen realiseerden bleken een katalysator in de ontwikkeling van een meer duurzame vorm van ontwerpen.

De documentaire ‘Norman Foster – Architect’ is de eerste film over Norman Foster en toont de lange weg die hij aflegde, van het eenvoudige gezin waaruit hij afkomstig is tot de gelauwerde architect die hij nu is (in 1999 ontving hij de Pritzker Prize, de belangrijkste hedendaagse architectuurprijs). Fosters gebouwen zijn gefilmd in een cinematografische stijl die de kijker in staat stelt hun vormen en ruimtelijkheid optimaal te ervaren. Ronduit spectaculair zijn de luchtopnames die vanuit een vliegtuig gemaakt werden van het Millau Viaduct in Frankrijk, waarvoor Foster + Partners tekenden. Met deze opnames is meteen ook de link gelegd naar het vliegen, een hobby van Foster, die raakt aan zijn voorliefde voor mooie en gestroomlijnde machines.

De film eindigt met een van Fosters recente en ambitieuze projecten, Masdar in Abu Dhabi, een duurzame stad, die volledig van zonne-energie en andere duurzame energie gebruik zal maken. Daarmee lijkt de cirkel van Fosters loopbaan rond, van de industriestad Manchester naar de duurzame stad Masdar.

Een film van Norberto López Amado en Carlos Carcas
Art Commissioners – Aite Ariane Films

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *